Om stiftelsen

Stiftelsen Karl Schultz-Köln och Marita Mörck-Schultz bildades med främsta uppgift att bevara minnet av Karl och Marita och deras verk. Sedan 2010 äger stiftelsen fastigheten på Bryggeriholmen i Gnesta, där stiftelsen arkiv finns och föreningen Art Lab Gnesta bedriver konstnärlig verksamhet.

Vid denna tidpunkt hade Marita gått bort, men Karl var aktiv i flytten och levde under sitt sista år i banvaktarstugan bakom bryggerihuset. Han kom på så sätt att prägla en stor del av Art Lab Gnestas arbete med att bygga upp ett residencyprogram för konstnärer. De gästande konstnärerna flyttar rakt in Karl och Maritas hushåll, komplett med möbler, bibliotek och husgeråd.

Stiftelsen har även varit med att producera flera utställningar med Karls måleri och publicerat boken om hans liv och verk. Vi stödjer även produktionen av en dokumentärfilm om Karl, som påbörjades 2012 av Mikael Lindahl. Parallellt pågår arbetet med att lyfta fram Maritas arv. Här finns också ett omfattande arkiv med makarnas skisser, arbeten, brev och andra tillhörigheter bevarade.