Boken

Karl Schultz-Köln – Art Lab Gnesta

Karl Schultz-Köln föddes i Tyskland 1921, men landade efter vistelser i Helsingfors, Baskien och Tungelsta till slut i Gnesta. Under sitt liv var han verksam som målare och keramiker hos Arabia och Porcelanas Bidasoa, och efter sig lämnade han ett rikt material. Utan egna barn och med ett intresse för att vara med att skapa nya arenor för konst visade Karl och Stiftelsen Karl Schultz-Köln och Marita Mörck-Schultz en stor generositet när de valde att samarbeta med det som skulle bli Art Lab Gnesta.

2011, efter en överenskommelse med den nybildade föreningen Art Lab Gnesta, köpte stiftelsen Bryggerihuset i Gnesta och var på så sätt med att lägga grunden för verksamheten. Enligt överenskommelsen ska Karl och Maritas arbeten och efterlämnade tillhörigheter alltid finnas tillgängliga för en intresserad publik, och stiftelsen ska fortsätta förvalta deras konstnärliga arv.

Nu har Art Lab Gnesta producerat boken om hans liv och mötet med Art Lab Gnesta. I publikationen Karl Schultz-Köln – Art Lab Gnesta tecknas konstnärens biografi intill texter arbetet i Gnesta och bilder från hans liv och konstnärliga arbete. Boken finns att köpa hos Art Lab Gnesta.

Redaktörer: Caroline Malmström, Signe Johannessen
Skribenter: Berit Frøseth, Helena Hildur, Emma Strindmar Norström, Signe Johannessen, Caroline Malmström
Grafisk form: Maryam Fanni, Rikard Heberling
Fotografi: Erik Rören, arkivfoton
Översättning: James Foote
Bildbehandling: Max Berggren
Tryck: Tallinna Raamatutrükikoda, 2013
ISBN 978-91-637-4576-8